Vitamin, Minarel ve Diğer Destekleri Konusunda Tavsiyeler:
Omega-3 balık yağı alırken özellikle EPA, DHA oranına bakılmalı. Minimum değer, 1000 mg’lık balık yağı kapsülü için EPA 180, DHA 120 mg içerip; Omega-3 balık yağının trigliserid formunda olmadır. Trigliserid Omega-3 balık yağı denizdeki ve okyanustaki doğal balık yağlarda bulunan yağ ile aynı formdadır ve bu, insan sindirimine en uygun olan formdur, aç karnına alınsa bile mide sorunlarına yol açmaz ve asidik değildir. Pankreas enzimleri ile parçalanması ve sindirilmesi kolaydır. Etil eser omega-3 balık yağı ise deniz ve okyanuslardaki balıklarda doğal olarak bulunan omega-3 balık yağı ile aynı formda değildir. Aç karnına alınması halinde mide hassasiyetine yol açabilir. Pankreas enzimleri ile parçalanması ve sindirilmesi zordur. Etil eser formdaki omega-3 balık yağı sağlık açısından zararlı olabilen asidik formda bir yapıya sahiptir. Omega-3 balık yağı ile ilgili yapılan köpük bardak kandırmacası testlerinde etil ester formu omega-3 balık yağı kullanılmıştır. Poliüretan yapıda olan köpük bardağın ortadan ikiye ayrılmasını sağlayan, omega-3 balık yağının asidik yapısı olan etil ester formudur. Poliüretan köpük bardaklar için etil ester omega-3 balık yağı solvent yapıda, yani çözücüdür. +
Kalsiyum minerali içinde demir minerali olan bir başka gıda takviyesi birlikte aynı öğünde alınmamalıdır. Kalsiyum minerali, demir mineralinin emilimini azaltarak etkisini bozar.
Demir mineralinin mümkünse aç karnına portakal, mandalina, limon gibi C vitamini yönünden zengin meyve suları ile birlikte alınması daha yararlıdır. Demir mineralinin daha iyi emilebilmesi için C vitamini ile birlikte alınması gerekir.
Multivitamin ve mineral gibi besin takviyeleri yemek arasında veya yemek sonrasında tok karnına alınmalıdır. Zira bazı vitamin ve birleşikler yağda çözünürken, bazı mineral takviyeleri de boş midede rahatsızlık yaratabilmektedir.
Kalsiyum takviyesinin 500 mg’ı aşmayacak dozlar halinde günün farklı öğünlerinde alınması daha faydalıdır. Günlük ihtiyaca göre 500-2000 mg’lık bölünmüş dozlarda alımı en ideal olanıdır. Tek seferde alınan yüksek dozlu kalsiyum mineralinden yeterli düzeyde emilim sağlanamaz. Kalsiyum mineralinin karbonat formu tok karnına alındığında yüksek düzeyde emilim sağlanırken, kalsiyumun sitrat formu aç karnına alındığında aynı düzeyde emilim sağlanır.
Kalsiyum minerali kullananlar çok yüksek düzeyde emilim sağlanırken, kalsiyumun sitrat formu aç karnına alındığında da aynı düzeyde emilim sağlanır.
Kalsiyum minerali kullananlar çok yüksek mg’larda çinko takviyesi kullanılmamalıdır. Yüksek dozlu çinko kullanımı, kalsiyum emiliminde azalmaya yol açar.
B grubunu oluşturan vitaminler ile C vitamini takviyesini aç ya da tok karnına alabilirsiniz. Ancak yağda eriyen A, D, E ve K isimli vitaminlerin etki etmesi için mutlaka tok karnına alınması gerekir.
C vitamini ile B12 vitaminlerinin birlikte alımı, B12 vitamin miktarında aşırı yükselmelere sebep olabilir. C vitamini, B12 vitamin emilimini artırarak yükselmesine sebep olur. C vitamini, B12 vitamin yetersizliğiniz var ise C vitaminiyle birlikte almanız daha uygundur.
Omega-3 balık yağı aç karnına alındığında midesi hassas olan kişilerde rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle yemek sonrasında alınmalıdır.
Probiyotiklerin mide asidine dayanıklı olan DRCaps kapsül, enterik olanları genellikle aç karnına alınırken, mide asidine dayanıklı olamayanları Probiyotik takviyeleri yemek sonrası alınmalıdır ve içinde prebiyotik bulunmasına da ayrıca dikkat edilmelidir.
Magnezyum minerali gece uykusundan önce alınırsa kaslarınızı gevşeterek rahatlamanıza yardımcı olur. Bu etkisi stres giderici özelliğinden kaynaklıdır. Magnezyum aynı zamanda anti stres minerali olarak da adlandırılır. Stresli durumlarda, vücudunuzda bulunan magnezyum miktarı azalmakta, kas gerginliğiniz artarak uyku kaliteniz bozulmaktadır.
Spesifik bir amaç için hazırlanmış örn. L-karnitin, L-arginin, L-Triptofan gibi aminoasit takviyelerinin kullanımında dikkat edilecek en önemli husus, yemeklerden 30-45 dakika önce aç karnına su veya sıvıyla ile birlikte alınması gerektiğidir. Protein içeren katı ya da sıvı besin maddeleriyle birlikte alınmamalıdır. Birden fazla aminoasit içeren karışımlar da, yine aynı şekilde aç karnına alınmamalıdır.
Yüksek dozlu magnezyum alımı demir mineralinin emilimini azaltır. Demir minerali aşırı düşük olan kişilerde C vitamini ek destek olarak alınabilir.